Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2017 21:34 - Как Цветелина Бориславова прилапа 700 000 декара гори http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как Цветелина Бориславова прилапа 700 000 декара гори Публикувано на 23.02.2017 в България
image image image

Цветелина Бориславова е успяла да прилапа рекордно количество гори и имоти в община „Родопи“, алармираха пред журналисти потресени местни хора. Скандалната сделка станала с помощта на кмета на общината Пламен Спасов, който заложил 700 000 декара гори, няколко язовири, държавни пасища, хотели и изоставени сгради. Така вярната спътничка на Бойко Борисов се оказва чорбаджийка на цялата околия!

Потърпевши са 21 села в общината, чиито жители е трябвало да възстановят земите си, но до оземляването им така и не се е стигнало, защото липсвал кадастър. Кой какво притежава, било надлежно описано в ученическа тетрадка, където вместо нотариални актове и скици, се мъдрели трите имена на собствениците и декари, каквито имали, но по думи. Никой не знаел каква е съдбата на държавния кадастър, който по традиция се държал в архивите на общината, нито пък си правел труда да го търси или възстанови. Така хората от най-богатите пловдивски села като Марково, Ягодово, Цалапица, Ситово, Оризари, Брестовица и други останали само с надеждата, че един ден ще имат документ за имотите си и ще могат да правят с тях каквото си искат.

imageПламен Спасов, кметът на община „Родопи“, съдействал на спътничката на ББ за скандалната сделка

Оглавявайки „Българо-американска кредитна банка“ АД и срещу „скромен“ процент, мадам Бориславова се прицелила към всички апетитни имоти на тезгяха. Воглаве с кмета Спасов решили, че той трябва да внесе предложение до Общинския съвет, с което да бъде оправомощен от общинарите по своя преценка да определи и индивидуализира недвижимите имоти, които да послужат за , обезпечаване на кредит в размер от 7 милиона лева от „Българо-американска кредитна банка“ АД. За простосмъртните така и не станало ясно защо Спасов е избрал точно тази банкова институция и как е стигнал до извода, че кредитът ще е със срок на издължаване до 15 години.

„Дори за студентите по право е ясно, че подобно условие е в противоречие с чл.5, ал.4 от Закона за обществените поръчки. В цитираната правна норма законодателят изрично е предвидил, че обществените поръчки по ал. 1, т. 1 и 2 се възлагат за срок до 5 години. По изключение при услугите за предоставяне на банкови кредити за финансирането на инвестиционни проекти или на проекти и програми на Европейския съюз, срокът може да бъде определен до 10 години, като възложителят посочва мотивите за това в решението за откриване на процедура или обявлението за обществена поръчка. Предложението на кмета сам да определя кои имоти да впише като гаранция за обезпечаване на банковия кредит и впоследствие неговото гласуване на сесия, целят изземването на правомощията на общинарите от „Родопи“. Така кметът получава абсолютната власт да се разпорежда еднолично с общинско имущество. Абсолютно недопустимо е общинските съветници да не разполагат с информация за недвижимите имоти – частна общинска собственост, които той сам ще посочи за обезпечаване на дългосрочния банков кредит. Инженер Спасов е превърнал общинските съветници в скъпоструващи „копчета“, разказват потресени хора от общината.

image image

Те са убедени, че с гласуването и приемането на такъв вид решения се цели задкулисното присвояване на общински имоти с цел личната изгода на управляващите в община, както и окопаване на гербаджийската власт, защото Спасов е сред най-верните протежета на Бойко Борисов.

„Родопи“ към днешна дата е една от последните общини, която не е изпълнила ангажимента си към, над 2400 семейства по оземляване в реални граници. Предвидените недвижими имоти за обезпечение на дългосрочния банков кредит, включват в себе си именно и отделените недвижими имоти, които очевидно кметът няма намерение да възстанови на правоимащите. В тях влизат гори с площ към 700 000 декара, с които по всяка вероятност ще се облажат Цветелина Бориславова и компания.

„Този кмет, откакто е избран, не е свършил работа за пет стотинки. В същото време лихвите по кредита се трупат и той расте. Изтеглил го е с лихвен процент 8,6%, което е повече от скандално, защото средните проценти се движат между 6 и 7. Но едва ли този гигантски дълг някога ще бъде върнат. Нищо не се инвестира в общината ни. Същевременно почна да се продава гора, като цената й вървеше за 100 лева декара. Представете си за какви безумия става въпрос!

Цялата история по тегленето на кредита бе направена на извънредна сесия на общината. Гласуването стана набързо, за да не се разчува много. Но все пак тайната не можа да се опази.

Така в ръцете на Цветелина Бориславова отиде цялата собственост на общината. То не са само гори, ами и язовири. Това са най-скъпите имоти в Пловдивско, в прословутото – село Марково и други. Община „Родопи“ почва от околовръстното на Пловдив и стига до община Смолян. Не е малка като територия и е най-зелената част на България. Горите, които са публична общинска собственост по силата на договор с банката на Бориславова, щели да бъдат рязани. Приходите от продажбата им щели да заминават като левова стойност към банкерката. Представете си за каква наглост става въпрос! Общинските съветници късно разбраха, че са изиграни. Въпреки това са внесли жалба до областния управител на Пловдив с надеждата, че незаконните действия на Спасов ще бъдат коригирани“, разказват запознати със срамната далавера.

Те припомнят, че кандидатурата на кмета Пламен Спасов била издигната от гравитиращия около БСП олигарх Георги Гергов, чиято съпруга Вили била братовчедка на алчния кмет. Предприемаческите действия на амбициозния инженер били продиктувани лично от бившия премиер Бойко Борисов, който и до ден-днешен не бил прекъснал приятелските си бизнес отношения с Цветелина. А присъствието на Гергов в далаверата показва, че в схемите не важат никакви принципи и партийни пристрастия.

Бюджетът на община „Родопи“ е бил насочен предимно към селата Крумово и Ягодово. Първото село било командорено от единствената заместник-кметица на общината – Таня Бочукова, а второто от Пламен Спасов. С бюджетни парий били хранени и прословутите каракачанки на Бойко Борисов, които били отглеждани от няколко работници в имението на Гергов в Ягодово. / Skandalno.net




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702720
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031