Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2016 11:53 - Променят правилниците за прилагане на законите за земята
Автор: agrosjv Категория: Бизнес   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
0



 По нов начин ще се прилагат Законът за опазване на земеделските земи и Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, след като правителството одобри промени в правилниците за тяхното прилагане.

Една от промените засяга процедурата за установяване на границите на земеделските имоти, предхождаща издаването на решение за възстановяване правото на собственост по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Промяната касае случаите, когато правото на възстановяване е признато с влязло в сила решение на общинската служба по земеделие или със съдебно решение. Промени има и в реда за подписване на решенията на общинските служби по земеделие. Предвидена е възможност проектираните в плана за земеразделяне полски пътища, които не са необходими за осигуряване на пътен достъп до имотите и напоителните канали, които не функционират, да бъдат предоставени по заявление на ползвателите. То трябва да бъде подадено до председателя на комисията, ръководеща процедурата по създаване на масиви за всяко землище.
За имотите с начин на трайно ползване „пасища“, „мера“ и „ливади“ към заявлението трябва да се прилага документ от РИОСВ, в който е посочено, че имотът не попада под забраните и ограниченията, разписани в заповедите за защитени зони по смисъла на законите за биологичното разнообразие и за защитени територии или от плановете за управлението им.
Въведена е промяна във формулата, по която се изчисляват сумите за ползване на прилежащите площи към сгради или съоръжения в бившите стопански дворове, съобщава агенция КРОСС. Изменя се и начинът на определяне на началната тръжна цена, при която земеделските земи в бившите стопански дворове се предлагат за продажба, като е определено, че началната тръжна цена се изготвя по пазарен механизъм.
В изменението на Правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи е определен редът, по който ще се осъществява придобиването на собственост върху земята, на която е извършено строителството преди влизане в сила на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за случаите в които земята е общинска.
Съгласно измененията, свързани с процедурата за промяна на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди, предвидени за застрояване с общ устройствен план, както и такива, отдадени на концесия с решение на МС, отпада първият етап – утвърждаване на площадка или трасе за проектиране.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: agrosjv
Категория: Бизнес
Прочетен: 97384
Постинги: 149
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930