Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2016 14:52 - От март започва приемът по мярката за хуманно отношение към животните
Автор: agrosjv Категория: Бизнес   
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове:
0



 От 21 март до 12 юни животновъдите, които отглеждат едър и дребен рогат добитък, ще могат да подават заявления по мярка 14 от програмата за селските райони за хуманно отношение към животните. Спазвайки изискванията на тази мярка, те ще получат допълнителни субсидии за животно, припомниха от Националния съюз на говедовъдите в България. От съюза дават ценни съвети какво е необходимо за това кандидатстване.

Фермите, които желаят да участват по някое от направленията, трябва задължително да притежават становище по чл 137 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност за собствеността на фермите, което се издава от Българската агенция за безопасността на храните.

Издаването на становището обаче може да отнеме понякога дори месеци, предупреждават от съюза. Зяатова и кандидатите трябва да се обърнат към експерти от агенцията по храните за подробни разяснения по процедурите, които трябва да следват за издаване на съответните разрешителни.

Заявлението по мярка 14 "Хуманно отношение към животните" се подава заедно със заявлението по директните плащания, като допълнително приложение.

Какво представлява помощта, какви изисквания трябва да покрият животновъдите и какви документи са необходими ще обясним накратно в статията.

Помощта по мярката е насочена към животновъдни ферми, в които се отглеждат преживни животни, в това число говеда, биволи, овце и кози.

Чрез субсидиите по мярка 14 "Хуманно отношение към животните", ще се осигури по-дълъг период на пасищно отглеждане и повече свободно пространство в помещенията за отглежданите животни, което ще окаже благоприятно влияние върху животните, върху тяхното здраве и благосъстояние, ще се подобри жизнеността им и така ще се повиши качеството на произведената продукция.

Субсидията ще се предоставя за две дейностти:

1.За осигуряване на свободна подова площ най-малко с 10% над задължителния стандарт - размерът на субсидията е предвиден да бъде:

·  за говеда - крави , биволи над 2 години - около 53 лв. на глава;

·  за говеда от 6 месеца до 2 години - около 31 лв. на глава;

· за телета до 6 месеца - около 21 лв. на глава;

·  дребен приживни добитък (овце и кози) - около 13 лв. на глава;

   2За осигуряване на свободно отглеждане на открито - размерът на субсидията е предвиден да бъде:

·  за говеда - крави , биволи над 2 години - около 48 лв. на глава;

·  за говеда от 6 месеца до 2 години - около 28 лв. на глава;

·  за телета до 6 месеца - около 19 лв. на глава;

·  дребни приживни животни (овце и кози) - около 6 лв. на глава;

Всички данни са взети от официално одобрената програма за развитие на селските райони 2014-2020. Сумите са изчислени в лева от Агро Инфо Център, според механизма за приравняване на животинските единици.

Според одобрения бюджет и броя на кандидатите, размерът на субсидията може да търпи промени.

На какви условия трябва да отговаряте:

· Кандидатите, трябва да регистрирани по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители (т.е. да имате зелен картон от Областна Дирекция Земеделие по адрес);

· Животновъдните обекти , трябва да са регистрирани по реда на чл. 137 от ЗВД; Това означава, че трябва да притежавате становище за регистрация на животновъдния ви обект по ред на чл.137 от ЗВД. Животновъдите трябва да подадат заявление към БАБХ по адрес, след което експертите ще извършат проверка на място и в случай на нужда ще издадат предписания за изпълнение от фермерите, за изпълняване на условията на чл.137 от ЗДВ.

· Стопаните трябва да отговарят на дефиницията за активен фермер, съгласно чл.9 от Регламент (ЕС) 1307/2013г., в съответствие с изискването на чл. 33, пар.1 от Регламент (ЕС) 1305/2013 г. Какво означава това: най-общо казано, трябва да имате приходи от земеделска дейност или субсидии в размер на поне 30% от общите годишни приходи. (включват се и заплати по трудови договори). Трябва да имате осигуряване като земеделски производител (с код 13 в декларация 1) в НАП - Национална агенция по приходите. Тук може да прочетете, по - подробно изискванията за активен фермер.

1. Животновъдите, които желаят да участват по мярка 14 "Хуманно отношение към животните", ще трябва да поемат 5 годишен ангажимент за спазване на определени задължения. Те трябва да спазват необходимите изисквания за този период.

2. Животновъдите могат да кандидатстват по всички направления едновременно по подмярка 14.1 "Плащания за хуманно отношение към животните в сектор ЕПЖ",  и подмярка 14.1 "Плащания за хуманно отношение към животните в сектор ДПЖ"

3 Всички кандидати по мярката ще подлежат ежегодно на проверки от Разплащателна агенция на ДФ "Земеделие"

4. Кандидатите подлежат на проверки за кръстосано съответствие т.е. проверява се цялото стопанство на кандидата дали отговаря на минималните изисквания за кръстосано съответствие.

Какво ще проверяват от Разплащателна агенция на "ДФ Земеделие" 

· по направление осигуряване на свободна подова площ от фонда ще извършват административна проверка на броя животни в обекта, капацитета на животновъдния обект в съответствие с чл.137 от ЗВД, разходоправдателни документи (фактури, платежни, вносни бележки) за закупуване на животни, пътни листи за придвижване на животните при покупка, сертификат в случай на вътрешнообщностна търговия от системата Трейси. Тази проверка се извършва, преди поемането на ангажимента. Също така експерти от ДФ Земеделие съвместно с БАБХ, ще проверяват на място във фермите дали съответстват представените документи на обстоятелствата;

· по направление свободно отглеждане на открито ДФЗ изисква от кандидата да представи пътен лист от официалния ветеринарен лекар на стопанството за придвижване или транспортиране на животните, когато са изкарани на свободно пашуване. Ако животните се изкарват в близост до фермата в която нощуват, от животновъда ще се изисква да представи попълнен ветеринаромедицински дневник, в който да вписва часа и деня на извеждане за свободно пашуване. Ако кандидатът не разполага със собствени или наети мери и пасища, трябва да представи разрешително за пашуване.

  SINOR.bg


Тагове:   новини,   евро,   програми,   Group,   агро,   sjv,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: agrosjv
Категория: Бизнес
Прочетен: 97406
Постинги: 149
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930