Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2016 11:28 - Как ще се очертават имотите за подпомагане с Директни плащания - кампания 2016
Автор: agrosjv Категория: Бизнес   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
0



 Oбщинската служба по земеделие е длъжна да регистрира правното основание за ползване на имотите, съобразно представените документи и срока им на действие.

Когато за един имот се представят два и повече невписани в службата по вписвания договори, регистрация се извършва на договора, посочен в подадената от собственика декларация. Ако собственикът не е подал декларация, общинската служба по земеделие уведомява страните по договора за констатирано дублиране на договорите. Върху такъв имот не се регистрира право на ползване поради констатирания спор между повече договори. Ако страните постигнат съгласие и за имота се представи само един невписан договор за ползване, той се регистрира като правно основание за ползване. 
За землища, за които са подадени заявления за изготвяне на споразумения за ползване и до момента все още не са издадени заповеди от директора на областната дирекция „Земеделие”, участниците могат да поискат издаване на заповед от министъра за изготвяне на разпределение на масивите за ползване, която не е обвързана с краен срок. За целите на подпомагането обаче, е необходимо заповедта да се издаде до 15 февруари 2016г.
Нужно е да се отбележи, че споразуменията или разпределенията на масивите за ползване се изготвят в предходната календарна година, като срокът за издаване на заповед от директора на областната дирекция „Земеделие” е 1 октомври, а срокът на действие на споразумението е за следващата стопанска година – от 1 октомври на текущата до 1 октомври на следващата година.

Когато обаче ползвател по споразумение или разпределение не е изплатил задълженията си за имоти, т.нар. „бели петна”, той губи правно основание за ползването им, респективно не може да се позовава на заповедта и да заявява площите за подпомагане. Погасяването на задължението се удостоверява от кандидата за подпомагане с копие от платежно нареждане.

По искане на всеки ползвател, независимо дали е собственик или страна по договор, заповед и др., общинската служба по земеделие издава справка за регистрираното му правно основание и/или графичен файл с географските граници на регистрираното ползване. Образец на заявлението е публикуван на електронната страница на МЗХ, http://www.mzh.government.bg/mzh/bg/Home.aspx

С цел избягване на недоразумения, застъпване или лишаване на земеделски стопанин от площи за подпомагане, от съществено значение е регистрацията на правните основания да се извърши в срок до 15 февруари 2016г., както и самите ползватели да проверят коректното отразяване на правните основания за ползване на земеделските земи.



Тагове:   новини,   евро,   програми,   Group,   агро,   sjv,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: agrosjv
Категория: Бизнес
Прочетен: 96263
Постинги: 149
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031