Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2016 14:04 - Промяна в очертаването на земята в Кампания 2016
Автор: agrosjv Категория: Бизнес   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
1



 Ако през миналата година при представянето на правните основания за ползването на земята в дадено землище фермерите можеха да очертават обработваните декари общо, без да бъдат посочвани отделните парцели точно като географско местоположение, в тазгодишната кампания заявяването ще става според точното място на всеки парцел, информира Синор.БГ след разговор с експерти по повод предстоящата кампания за директни плащания, която започва от първи март и ще продължи до 9 юни.

Заявяване на правните основания трябва да приключи до 15 февруари тази година, затова е важно подготовката да започне навреме.

Промяната спрямо миналата година се налага, тъй като през тази министерството не успя да подготви общата информационна система, която да обедини всички регистри. Преди време министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че заради съдебно обжалване обществената поръчка за назначаване на изпълнител, който да програмира обединяването на всички регистри, ще се забави.

Така от 1 март очертаването на земята и обработката на имотите ще става по стария начин.

Разликата все пак ще има и тя ще бъде в начина, по който ще се прави очертаването. Например, ако през 2015 г. сте имали 100 дка в едно землище, вие сте можели да ги очертаете общо, без да посочвате местонахождението на всеки парцел поотделно.

През 2016 година това ще стане невъзможно и всеки фермер трябва да очертава всеки парцел според реалното му място, обясниха експерти.

Това е преход към бъдещата подготовка на информационната система и цели да се предотвратят възможностите за нарушения.

Според източници, пожелали анонимност, оспорването на поръчката за създаване на нова информационна система е продиктувано от хора с нездрави интереси, които искат да се запази сегашното неясно положение с поземлените регистри, позволяващо някои арендатори спокойно да обработват чужда земя, без да плащат за това.

Създаването на единна информационна система е сред приоритетите на това управление, заради което и министър Танева обясни, че се предприемат всички стъпки за осигуряване на прозрачност при предоставянето на евросубсидии.

SJV-EUROPRO - Eвропейски финансиращи програми - Информация за европейски финансиращи програми за малкия и среден бизнес.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: agrosjv
Категория: Бизнес
Прочетен: 96205
Постинги: 149
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031