Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2015 10:49 - Mярка 4.2 „ИНВЕСТИЦИИ В ПРЕРАБОТКА/МАРКЕТИНГ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ“
Автор: agrosjv Категория: Бизнес   
Прочетен: 821 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.08.2015 11:01


мярка 4.2 „ИНВЕСТИЦИИ В ПРЕРАБОТКА/МАРКЕТИНГ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ“ ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2014 – 2020 Г.

SJV-EUROPRO - Eвропейски финансиращи програми - Информация за европейски финансиращи програми за малкия и среден бизнес.

Тя ще стартира началото на октомври за  финансиране за инвестиции в преработка на селскостопански продукти, като в това число влизат:

  1. Изграждане на нови или модернизиране на съществуващи мощности в производствени предприятия
  2. Внедряване на нови продукти, процеси и технологии
  3. Инвестиции, свързани с постигане на съответствие със стандартите на Европейския съюз
  4. Подобряване на сътрудничеството с производителите на суровини, и/или
  5. Опазване на околната среда (включително намаляване на вредните емисии и отпадъци
  6. Подобряване на енергийната ефективност в предприятията
  7. Подобряване на безопасността и хигиенните условия на производство и труд
  8. Подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост
  9. Подобряване на възможностите за производство на биологични храни чрез преработка на първични земеделски биологични продукти

Примери : Създаване на мандри, плодохранилища, мелници, фуражни цехове, силозни бази, дървопреработвателни предприятия – пелети, палети и др., производство на сладка, консерви, преработка на месо. 

проекти с приоритет
  1. Проекти за инвестиции за преработка на суровини от чувствителни сектори;
  2. Проекти за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации в хранително вкусовата промишленост;Проекти с инвестиции за постигане стандартите на ЕС подпомагани по мярката, включително такива за намаляване на емисиите при производство на енергия от биомаса;
  3. Проекти за преработка на биологични суровини и производство на биологични продукти;
  4. Проекти с инвестиции за насърчаване на кооперирането и интеграцията между земеделските производители и предприятия от хранително – преработвателната промишленост;
  5. Проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост на територията на селските райони;
  6. Проекти, изпълнявани в Северозападния район или в райони с природни и други специфични ограничения.

 

Всички разходи, свързани с проекта като разходи за пред проектни проучвания, хонорари за архитекти, инженери консултанти и др. няма да могат да надхвърлят 12 на сто от общия размер на допустимите разходи по проект, като за всеки тип дейност се предвижда да има строго определени граници, които ДФЗ ще признава като допустимост.

 

Проекти с инвестиции за производство на електрическа и/или топлинна енергия или енергия за охлаждане и/или производство на биогорива и течни горива от биомаса, ще се подпомагат, ако са за собствено потребление и същите не надхвърлят необходимото количество енергия за покриване нуждите на предприятието. Капацитетът на инсталациите не трябва да надвишава мощност от 1 мегават.

 

В проекто наредбата по мярка 4.2 има заложени много “капани”, които могат да доведат до изкривяване прилагането на критериите, както и до лоши корупционни практики. Един такъв капан представлява възможността за изменение на заповедта за започване и приключване на приема най-малко 10 календарни дни преди влизане в сила на изменението и не по-късно от 10 календарни дни от определената крайна дата на приема. Това създава предпоставки за промени, които могат да изненадат кандидат бенефициентите, както и да поставят в изключително опасна ситуация на недопустимост кандидати, които са подали проекта си.

Друг опасен момент е допускането на субективни обстоятелства и възможност на тълкуване на наредбата от експерти в ДФЗ.

 

Облекчения и новости по мярка 4.2

Някой неща правят добро впечатление в проекто наредбата по мярка 4.2. Едното е предвидената възможност за получаване на авансово плащане 6 месеца преди датата на приключване на договора между бенефициента и ДФЗ, а не както беше до сега – бенефициентите трябваше да усвоят авансово плащане до 6 месеца след сключване на договор, след което губеха тази възможност. Предвид спецификите на проектното финансиране, този ход би могъл да облекчи до много голяма степен кандидати при планиране финансирането на даден проект.

За изпълнение на проектите, включващи строително монтажни дейности се предвиждат 36 месеца, а не както беше до сега 24 месеца.

Проектите включващи СМР се облекчават и по още един параметър – ще имат възможност да получават две междинни плащания в 36 месечния период, а не както беше до сега едно плащане.
AGROSJV  SJV-GROUP предлагат на своите клиенти,безплатни консултации и подготовка и изготвяне на всички необходими документи за участие по мярка 4.2.За допълнителна информация sjv@dir.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: agrosjv
Категория: Бизнес
Прочетен: 97412
Постинги: 149
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930